Kuchnia

Przepisy

Domowy ser bez podpuszczki: z prażoną gorczycą i bottargą


3 litry świeżego mleka 2%
4 limonki (15 łyżek soku)
ziarna czarnej gorczycy (ok. 2-3 łyżeczki)
2-3 łyżeczki sproszkowanej bottargi

Podstawowa zasada jest bardzo prosta: mleko trzeba po prostu zakwasić – sokiem wyciśniętym z limonki albo cytryny. Nie trzeba używać podpuszczki, nie trzeba termometru do mierzenia temperatury mleka, ba nie trzeba nawet mleka prosto od krowy – wystarczy świeże (czyli nie UHaTe, ale może być pasteryzowane) mleko ze sklepu. Uprzedzając ewentualne pytania (które pojawiły się za pierwszym razem): tak, ser naprawdę da się zrobić ze zwykłego świeżego mleka ze sklepu.

Tym razem porcję sera podzieliłem na dwie części i przygotowałem dwa sery o różnych smakach. Jeden z pyszną, ekologiczną chrupiącą prażoną gorczycą, a drugi z bottargą, która nadała serowi nie tylko ciekawej rdzawo-pomarańczowej barwy, ale również dobrze wyczuwalnego, „rybnego” posmaku. Możesz oczywiście użyć dowolnych innych dodatków smakowych – soli himalajskiej, płatków chilli, pieprzu, domowego pesto, etc.

Przygotowany w ten sposób ser jest zbity i dość twardy. Z trzech litrów mleka uzyskasz około 400 gramów sera.

Ser idealnie odchodzi od gazy. Nie kruszy się, ale w razie potrzeby można go bardzo łatwo pokruszyć. Bez problemu można także kroić go w plastry lub w kostkę. Najlepiej zjeść go w ciągu 2 dni, ale jest tak dobry, że nie mam wątpliwości, iż poradzisz sobie z tym znacznie szybciej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation