Kuchnia

ZUPY

Zupa tajska z kurczakiem



zestawienie kilku przepisów w tym przepisu od Filozofii Smaku

250g trybowanych ud kurczaka / filetu z kurczaka
200g pieczarek
500-800 ml bulionu
2 puszki mleczka kokosowego (200 ml)
1 łodyga trawy cytrynowej zmiażdżona
1 mała cebulka drobno posiekana (może być szalotka)
2 duże ząbki czosnku
1-2 łyżeczki kurkumy
sok z połowy limonki (lub 10 liści limonki kaffir)
1 łyżka startego świeżego imbiru (kawałek wielkości kciuka)
1-2 łyżeczki cukru (brązowy, kokosowy, w ostateczności zwykły)
200 g makaronu azjatyckiego (może być ryżowy, choć zwykły też się sprawdzi)
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka sosu srirarcha (lub 1 mała drobno pokrojona papryczka chilli)
olej do smażenia

Na oliwie podsmażyć cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę, imbir i sos chilli.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki.
Utrzeć kmin i kolendrę w moździerzu
Do garnka z bulionem dodać mleczko kokosowe i kurczaka pokrojonego w kosteczkę
Dorzucić do bulionu usmażone grzybki z cebulą i przyprawami
Dodać kurkumę, kolendrę i kmin
Doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem, dorzucić trawę cytrynową i zostawić zupę na 10 minut na małym ogniu.
Makaron można ugotować osobno bądź dorzucić do zupy, w drugim przypadku, gdy użyjemy zwykłego makaronu zupa trochę zgęstnieje.
W przypadku wrzucenia makaronu do zupy gotujemy aż makaron będzie miękki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation