Kuchnia
wege
Makaron ze szpinakiem.
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut
Danie gotowe w: 40 minut
Kalorie: 250 kcal
Liczba porcji: -
Główne składniki
500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
200 g sera feta lub tartego sera żółtego
tarty parmezan
150 ml tłustej śmietany
2 cebule
4 ząbki czosnku
500 g makaronu pszennego
40 g masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Jest to proste danie wegetariańskie, lubiane również przez osoby jedzące na co dzień mięso. Makaron z serem i szpinakiem można również przygotować w wersji wegańskiej, używając wegańskiego sera oraz makaronu niemającego w składzie jajek. Makaron z serem i szpinakiem najlepiej smakuje z makaronem "wstążeczkami" (tagliatelle), ale równie dobrze sprawdzi się przygotowany z "rurkami, "świderkami", kolankami, a nawet jako lasagne czy nadziane farszem ze szpinaku i sera canelloni. Canelloni pysznie smakuje z sosem beszamelowym lub serowym. Beszamel przygotowuje się z mąki, masła i mleka, rozrabiając je na półpłynny, gęsty sos, mieszając do uzyskania gładkiej tekstury bez grudek. Beszamel świetnie pasuje do makaronów, pizzy i zapiekanek.
Danie w wersji fit powstanie, gdy zamiast makaron z pszenicy, podstawą potrawy będzie makaron pełnoziarnisty, a ser użyty do przygotowania dania będzie wersją light sera feta. Potrawa nadal będzie sycąca, jednak z ograniczoną ilością tłuszczu i węglowodanów prostych.
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy lekko osoloną wodę do ugotowania makaronu. Wrzucamy makaron do gotującej się wody na czas określony na opakowaniu i zależnie od naszych preferencji, potrzebny do ugotowania makaronu al dente lub miękkiego
Obieramy cebulę i szatkujemy na drobno. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na niej cebulkę. Dodajemy na patelnię szpinak, doprawiamy, gdy puści sok dodajemy śmietanę i ser
Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy ze szpinakiem i dodatkami na patelni. Całość nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem
Przepis można wzbogacić o jajko, rozbijane na patelni z makaronem, serem i szpinakiem pod koniec smażenia. Makaron z serem i szpinakiem pysznie smakuje też z suszonymi pomidorami ze słoika, świeżą bazylią lub ziołami, prażonymi ziarnami słonecznika, dyni i płatkami migdałowymi, albo orzeszkami piniowymi.
Szpinak to zdrowe źródło witamin i minerałów, a także bomba żelaza i witaminy C oraz antyoksydantów, wspierających odporność i zdrową przemianę materii.
Pyszny makaron ze szpinakiem może być dobrym sposobem na przekonanie do szpinaku małego niejadka. Szpinak bywał w dawnych czasach koszmarem dzieci, jednak obecnie, przy dużej ilości pysznych przepisów i znanych sposobów na przygotowanie go, ma szansę stać się ulubionym daniem zarówno przedszkolaków, jak ich rodziców, którzy na nowo mogą dać szanse polubienia się ze szpinakiem.
MA==