Kuchnia

wege

Makaron ze szpinakiem.

Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut
Danie gotowe w: 40 minut
Kalorie: 250 kcal
Liczba porcji: -

Główne składniki

500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
200 g sera feta lub tartego sera żółtego
tarty parmezan
150 ml tłustej śmietany
2 cebule
4 ząbki czosnku
500 g makaronu pszennego
40 g masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Jest to proste danie wegetariańskie, lubiane również przez osoby jedzące na co dzień mięso. Makaron z serem i szpinakiem można również przygotować w wersji wegańskiej, używając wegańskiego sera oraz makaronu niemającego w składzie jajek. Makaron z serem i szpinakiem najlepiej smakuje z makaronem "wstążeczkami" (tagliatelle), ale równie dobrze sprawdzi się przygotowany z "rurkami, "świderkami", kolankami, a nawet jako lasagne czy nadziane farszem ze szpinaku i sera canelloni. Canelloni pysznie smakuje z sosem beszamelowym lub serowym. Beszamel przygotowuje się z mąki, masła i mleka, rozrabiając je na półpłynny, gęsty sos, mieszając do uzyskania gładkiej tekstury bez grudek. Beszamel świetnie pasuje do makaronów, pizzy i zapiekanek.

Danie w wersji fit powstanie, gdy zamiast makaron z pszenicy, podstawą potrawy będzie makaron pełnoziarnisty, a ser użyty do przygotowania dania będzie wersją light sera feta. Potrawa nadal będzie sycąca, jednak z ograniczoną ilością tłuszczu i węglowodanów prostych.

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy lekko osoloną wodę do ugotowania makaronu. Wrzucamy makaron do gotującej się wody na czas określony na opakowaniu i zależnie od naszych preferencji, potrzebny do ugotowania makaronu al dente lub miękkiego
Obieramy cebulę i szatkujemy na drobno. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na niej cebulkę. Dodajemy na patelnię szpinak, doprawiamy, gdy puści sok dodajemy śmietanę i ser
Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy ze szpinakiem i dodatkami na patelni. Całość nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem

Przepis można wzbogacić o jajko, rozbijane na patelni z makaronem, serem i szpinakiem pod koniec smażenia. Makaron z serem i szpinakiem pysznie smakuje też z suszonymi pomidorami ze słoika, świeżą bazylią lub ziołami, prażonymi ziarnami słonecznika, dyni i płatkami migdałowymi, albo orzeszkami piniowymi.

Szpinak to zdrowe źródło witamin i minerałów, a także bomba żelaza i witaminy C oraz antyoksydantów, wspierających odporność i zdrową przemianę materii.

Pyszny makaron ze szpinakiem może być dobrym sposobem na przekonanie do szpinaku małego niejadka. Szpinak bywał w dawnych czasach koszmarem dzieci, jednak obecnie, przy dużej ilości pysznych przepisów i znanych sposobów na przygotowanie go, ma szansę stać się ulubionym daniem zarówno przedszkolaków, jak ich rodziców, którzy na nowo mogą dać szanse polubienia się ze szpinakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation