Kuchnia

przepisy

FASZEROWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE

2 polędwiczki wieprzowe
1 czerwona cebula
2 gruszki
115 g sera pleśniowego
2-3 łyżki masła
rozmaryn lub oregano
sól, pieprz
150-200 ml śmietanki 30%
sznurek wędliniarski

Gruszki obrać i pokroić w kostkę a cebulę w cieniutkie półplasterki. Na rozgrzanej patelni podsmażyć na maśle cebulę i gruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Polędwiczki wieprzowe oczyścić z białych błon i naciąć wzdłuż. Rozłożyć mięso na płasko, ułożyć podsmażoną cebulę i gruszki . Na wierzch pokruszyć ser pleśniowy i ułożyć gałązkę świeżego oregano. Sznurek wędliniarski pokroić na kawałki i związać każdą polędwiczkę w kilku miejscach ( patrz zdjęcie ). Mięso doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przykryć pokrywkę na patelnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. Zapiekać około 15 minut.
Upieczone polędwiczki wieprzowe wyjąć na deskę do krojenia i odstawić na 5 minut do odpoczęcia. Usunąć sznurek i pokroić na plastry.
Patelnię na której piekły się polędwiczki ponownie rozgrzać, wlać śmietankę i gotować, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem.
Na półmisku ułożyć porcję sosu i pokrojone polędwiczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation