Kuchnia

Mięso

Szaszłyki bałkańskie cevapcici - kebabczeta

Składniki:
500g mielonej baraniny (w zastępstwie może być wieprzowo-wołowe)
100g boczku wędzonego
1 cebula czerwona
1/4 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku (mielony lub w ziarenkach)
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry (lub 1 łyżeczka suszonej)
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
sól, pieprz

Boczek pokroić w drobną kosteczkę podobnie jak cebulę i paprykę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki i przyprawy wymieszać bardzo dokładnie. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia z masy mięsnej formować podłużne wałeczki które nabijać na patyczki szaszłykowe (jeśli będziemy je grillować na ogniu dobrze jest je wcześniej namoczyć by się nie przypalały).
Gotowe kebabczety smażyć na grillu. Z powodzeniem możemy je także przygotować na patelni grillowej z minimalną ilością tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation