Kuchnia

kuchnia

CIECIERZYCA I JARMUŻ. TAHINA I PIECZONY CZOSNEK.

Składniki:
7 ząbków czosnku (nieobranych)
1 puszka ciecierzycy (400g)
1 szklanka drobno posiekanego jarmużu (z ok. 3 łodyg)
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki pasty tahina
1/2 łyżeczki soli morskiej

plus do dekoracji
oliwa z oliwek
gałązka jarmużu

Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka).

Ząbki czosnku skropcie oliwą, owińcie folią aluminiową i pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odłóżcie na bok, do ostygnięcia. Następnie obierzcie z łupinek i wrzućcie do miski blendera.

Ciecierzycę osączcie pozostawiając 3 łyżki soku, dodajcie do czosnku. Dorzućcie do blendera pozostałe składniki, dokładnie zmiksujcie.

Przełóżcie do miski, w której będziecie serwować hummus. Obficie skropcie oliwą, udekorujcie gałązką jarmużu. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation