Kuchnia

ciasta

Krówka na miodowym cieście

Składniki: (blacha 35x24)
Ciasto:
3 szklanki mąki,
150 g masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić ją jedną częścią ciasta i piec 15 min. w 190°C. Powtórzyć z drugą częścią ciasta. Wystudzić.

Masa budyniowa:
1 litr mleka,
1 szklanka cukru,
4 kopiaste łyżki mąki pszennej,
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
200 g miękkiego masła,
4 łyżki masy krówkowej

750 ml mleka zagotować z cukrem. 250 ml mleka wymieszać z mąką, aby nie powstały grudki. Mleko z mąką przelać do zagotowanego mleka cały czas mieszając na małym ogniu. Zagotować budyń i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu i miksować. Na koniec dodać krówkę, dokładnie zmiksować. Masą budyniową przełożyć blaty, lekko docisnąć.

Dodatkowo:
pozostała masa krówkowa,
1/2 opakowania płatków migdałów.

Migdały uprażyć na suchej patelni. Krówkę podgrzać w rondelku, aż stanie się lejąca. Wylać na wierzch ciasta i posypać migdałami.

Ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation