Kuchnia
W y p i e k i 🍩 🍰
Ciasto makowe:
200 g zmielonego, suchego maku 250 ml mleka 200 g masła 150 g cukru pudru 6 jajek (rozmiar M) 150 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
3 jajka (rozmiar M) 60 g mąki pszennej* 60 g skrobi ziemniaczanej* 100 g cukru
Masa chałwowa:
2 żółtka 250 ml mleka 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 20 g skrobi ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej 250 g masła
Kisiel wiśniowy:
200 g mrożonych wiśni 1 łyżka cukru 100 ml wody + 2 łyżki 20 g skrobi ziemniaczanej
Masa czekoladowa do obłożenia:
150 g masła 100 g czekolady gorzkiej
Dekoracja:
ok. 200 g masy marcepanowej trochę cukru pudru posypka cukrowa szyszki marcepanowe według przepisu: "Czekoladowe szyszki z płatków śniadaniowych"
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto makowe: Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W miseczce wymieszać zmielone orzechy z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. (Dodając mąkę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników). Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotować masę chałwową: Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Chałwę pokruszyć np. rozgnieść widelcem. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników. Makowiec przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty. Dolny blat makowca ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę masy chałwowej. Przykryć biszkoptem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kisielu. (Drugą połowę masy pozostawić na blacie). Przygotować kisiel wiśniowy: Mrożone wiśnie przełożyć do garnka i dodać 1 łyżkę cukru. Zalać 100 ml wody i zagotować. Od zagotowania, gotować na niskiej mocy palnika ok. 2 minut. (Owoce mrożone powinny się w tym czasie rozmrozić). Osobno wymieszać skrobię ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Dodać do gotujących się owoców. Gotować ok. 1 minuty, aż powstanie kisiel. Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić kisiel, aby lekko ostygł. Ciepły kisiel wyłożyć na biszkopt, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Gdy ostygnie, włożyć na chwilę do lodówki. (Kisiel musi być na pewno zimny zanim nałożymy na niego masę). Na chłodny kisiel wyłożyć resztę masy chałwowej i przykryć górnym blatem makowym. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby masa stwardniała. Przygotować masę czekoladową do obłożenia: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Masę marcepanową zagnieść i rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie, obsypując również wałek cukrem pudrem. Z masy marcepanowej wycinać gwiazdki foremką do ciasteczek i układać je na boku tortu. Pomiędzy gwiazdkami brzeg tortu można ozdobić posypką cukrową. Z góry posypać brzeg tortu również posypką cukrową i na środku ułożyć szyszki.
Uwaga:
W wersji bezglutenowej zastąpić mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną 75 g uniwersalnej mąki bezglutenowej.
MA==