Kuchnia

CIASTA

Sernik michałkowy

Michałkowa masa serowa
Składniki:

kilogram kremowego sera
5 dużych jaja
czubata łyżka gładkiego masła orzechowego
200g posiekanej białej czekolady
200ml śmietany kremówki
200g białych Michałków pokrojonych w mniejsze części
2 łyżki mąki ziemniaczanej*
2 łyżki mąki pszennej*

/wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/
Śmietankę doprowadzić do granicy wrzenia, zestawić z ognia, dodać posiekane cukierki oraz czekoladę, wymieszać energicznie do rozpuszczenia się wszystkich składników - w razie potrzeby może delikatnie podgrzewać masę uważając aby nie doprowadzić jej do wrzenia; odstawić do przestygnięcia.

W dużej misie połączyć twaróg z pozostałymi składnikami, najlepiej ręcznie za pomocą rózgi lub mikserem na wolnych obrotach aby nie napowietrzyć zbytnio masy.
Gotową bazę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170ºC przez około 90minut - wierzch powinien być ścięty, jedynie środek może delikatnie drgać(przy tortownicy podczas pieczenia postawić należy niewielkie naczynie z wodą).
Sernik całkowicie wystudzić w piekarniku następnie schłodzić przez całą noc w lodówce(w obręczy, dopiero przed polaniem polewą wypiąć go z niej).
Polewa
Składniki:

60g białej czekolady
60ml śmietany 30%
2 Michałki do dekoracji

Śmietanę rozgrzać, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia się.
Na schłodzony sernik(polewa szybciej zastygnie) wylać ganache, udekorować posiekanymi Michałkami.
Smacznego!
* - ilość mąki tradycyjnie zależy od użytego sera(jeśli jest zwarty proponuję zmniejszyć ilość albo całkiem zrezygnować jeśli jest to np. suchy mielony twaróg)
** - masę serową można ewentualnie dosłodzić(dla mnie jest ona wystarczająco słodka), ale to kwestia gustu ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation