Kuchnia

drobne ciasteczka

Najprostsze maślane ciasteczka


Składniki na około 20 - 30 ciasteczek:

- 120 g masła (nie margaryny do pieczenia), schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego lub Waszego ulubionego

Wszystkie składniki szybko zagnieść i wyrobić; można również zmiksować w malakserze. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom.

Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia.

Przechowywać do 7 dni, w puszce.

Uwaga: w wersji czekoladowej należy dodać 2 łyżki cukru pudru więcej, a 30 g mąki pszennej zastąpić kakao.

Smacznego :-)

Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/najprostsze-ciasteczka-maslane
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation