Kuchnia

drobne ciasteczka

Mini szarlotki w cieście francuskim | Moje Wypieki

Składniki na 6 sztuk:

1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (około 320 g)
2 duże jabłka odmiany szarlotkowej*
30 g masła, roztopionego
2 łyżki cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
Ciasto francuskie wyjąć na blat (jeśli jest mrożone, dzień wcześniej przełożyć do lodówki). Pokroić w 2 cm paski.

Każde jabłko pokroić na 4 grube plastry. Wydrążyć w nich środek z pestkami. Każdy plasterek jabłka owinąć najpierw 2 paskami ciasta francuskiego, odpowiednio przycinając do wymiarów jabłka. Następnie na krzyż owinąć kolejnymi 2 paskami ciasta francuskiego, połączyć (u mnie łączenia są na dole ciastek). Postępować tak z kolejnymi plasterkami jabłek, w razie konieczności łącząc ze sobą krótkie paski ciasta.

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem i oprószyć cukrem wymieszanym wcześniej z cynamonem.

Piec w temperaturze 210ºC z termoobiegiem przez około 25 minut, w połowie pieczenia przykrywając folią aluminiową by się za mocno nie przypiekły. Wyjąć, można podawać ciepłe z jogurtem lub bitą śmietaną.

* W Polsce najlepsze odmiany na szarlotkę: szara reneta, antonówka, w UK: russell, cox. Są to jabłka, które się zbyt szybko nie rozgotują, pozostaną w kształcie plasterków.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation