Kuchnia

drobne ciasteczka

Maślane ciastka z gwiazdką

Składniki (na 2 blaszki ciastek):
2 szklanki mąki
120g masła
1 duże jajo
0,5 szklani cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
malutka szczypta proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka kakao

Masło ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem, dodajemy ekstrakt, proszek i mąkę. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy ponownie. Oba ciasta owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Każde ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 4mm, wycinamy koła o średnicy 5cm, ciasteczka układamy na blasze, w środku każdego koła wycinamy małą foremką gwiazdki (lub inne kształty), zamieniamy środki białe na kakaowe, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 10 minut w temp. 170stC.
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, wystudzone przechowywać w puszce lub słoiku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation