Kuchnia

Kuchnia

Babeczki drożdżowe z żurawiną

zaczyn:

30ml ciepłej wody
15g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
ciasto:

285g mąki wysoko-glutenowej - użyłam zwykłej
185ml ciepłego mleka
100g cukru
65g miękkiego masła
100g żurawin macerowanych przez tydzień w 50ml dobrego rumu
5 żółtek
laska wanilii
2 łyżki kandyzowanej domowej skorki cytrynowej
duża szczypta soli
dodatkowo:

1 białko
ok. 1 szklanki cukru pudru
ok. 1/2 szklanki posiekanej żurawiny
Zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, mąką i zalać ciepła woda (40 st. C).
Ciasto: W misce wymieszać polowe maki, cieple mleko (40 st. C) i sol. Wlać zaczyn i jeszcze raz wymieszać. Dodać cukier, żółtka, masło, ziarenka z całej laski wanilii oraz resztę maki, dobrze wymieszać. Następnie dobrze wyrobić, aż ciasto zrobi się lśniące (ciasto jest klejące i bardzo lejące, wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć folia, odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło objętość. W międzyczasie żurawiny odsączyć z rumu. Do wyrośniętego ciasta dodać żurawinę i skórkę cytrynowa, dokładanie wymieszać. Foremkę wysmarować masłem, wysypać mąka lub delikatnie drobna bulka tarta, napełnić do 1/3 wysokości. Odstawić do wyrośnięcia (wstawiać ciasto do piekarnika gdy wyrośnie 0,5cm poniżej brzegu formy, zazwyczaj jeszcze odrobinę dorasta w piekarniku). Piec w temp. 175st. C przez 12-16 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Przygotować lukier: białko ubić, miksując cały czas dodajemy cukier aż lukier będzie gęsty i bielutki. Ozdabiamy babeczki lukrem i posiekaną żurawiną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation