Kuchnia

kulinarnie

Tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia


Składniki:
Spód:
22 ciasteczka oreo
60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
450g gotowego sera na sernik
350g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
500g malin
3 łyżki cukru kryształu
15g żelatyny
160ml zimnej wody
1 galaretka malinowa + 250ml gorącej wody
Dodatkowo:
bita śmietana do ozdoby (około 100g śmietanki kremówki 36% ubitej z 1 łyżeczką cukru pudru)
pokruszone ciasteczka oreo
malinySpód:
1. Do miksera przełożyć ciasteczka i wmiksować je na piasek.
Do ciasteczek dodać miękkie masło i wymieszać rękoma, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm i wyrównać, blaszkę wstawić do lodówki.Masa serowa:
2. Maliny przełożyć do rondelka, dodać cukier kryształ i podgrzewać je przez chwilę, aż trochę puszczą sok, ale będą ciągle w całości. Ściągnąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.3. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na 15 minuty, aby napęczniała.
Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca.4. Do sera dodać cukier puder, wanilię i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do sera, wymieszać mikserem na średnich obrotach.5. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego sera cały czas, mieszając mikserem (patrz FILM) . Połowę masy serowej wylać na spód w blaszce, wyrównać i tortownicę wstawić do zamrażalnika na około 10 minut.6. Z krótko podgotowanych malin odważyć 250g i dodać je do pozostałej masy serowej, wymieszać mikserem. Malinową masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.7. Pozostałe maliny zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować je w blenderze i przetrzeć przez sitko.8. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do przestygnięcia.
Wymieszać razem mus z malin, galaretkę i wylać ją na wierzch schłodzonego sernika. Sernik znów wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.9. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy, patrz FILM) i położyć na paterze. Wierzch sernika ozdobić odrobiną bitej śmietany, robiąc rozetki i pokruszonymi ciasteczkami, malinami .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation