Kuchnia

Przepisy

Żołądki z indyka z fasolką
Pyszne danie z podrobów, nie wszyscy lubią, ale ja zachęcam. Danie jest wyjątkowo smaczne z dodatkiem fasolki szparagowej, podane z ryżem oraz surówką to prawdziwa uczta.
7 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg żołądków z indyka
• 2 ząbki czosnku
• 3 cm korzenia Imbir
• 1 marchew
• ½ kg fasoli szparagowej
• 10 dag Grzybów Mun
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżeczka octu ryżowego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka miodu
• ½ łyżeczka tabasco
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Żołądki myjemy, usuwamy błonki, kroimy w paseczki i gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby Mun moczymy w gorącej wodzie.
2. Czosnek i imbir obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej oliwie.
3. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w słupki marchew i umytą pokrojoną na mniejsze części fasolę.
4. Grzyby Mun kroimy w paseczki, dodajemy do warzyw.
5. Podlewamy jedną szklanką wody, wsypujemy sól, wlewamy ocet, sos sojowy, miód oraz tabasco. Gotujemy 20 minut.
6. Po tym czasie warzywa łączymy z żołądkami i zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje.
7. Gotowe, podajemy w ryżem
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation