Kuchnia

drozdzowe

*** BEZ WYRASTANIA ***
Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie, duża blaszka



Ciasto:
1 szklanka oleju
2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
6 jajek L
szczypta soli
100g drożdży
1 kg mąki

Kruszonka + dodatki:
3 duże jabłka
100g masła
200g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

1. Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać.
2. Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na dużą blachę (około 40x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
3. Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek.
4. Jabłka obieramy, kroimy w grube plastry. Wciskamy w wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy przez 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation