Kuchnia

NA SŁODKO BEZ PIECZENIA

Mleczne okienko


Składniki:
forma 24x24 cm
herbatniki kakaowe - ok. 12 szt.
ptasie mleczko - ok. 20 szt.
0,5 l śmietanki 30% lub 36%
2 płaskie łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 szklanki wrzątku
starta ciemna czekolada do posypania wierzchu



Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, miksując, dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.


3. Herbatniki posmarować cienką warstwą masy, następnie ułożyć ptasie mleczka i zalać resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i posypać startą czekoladą. całość wstawić do lodówki, by ciasto całkowicie stężało.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation