Kuchnia

NA SŁODKO

Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem

Składniki:

Ciasto:

250 g masła
250 g białego sera (koniecznie mielonego!)
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:

śliwki
cynamon
cukier puder
Przygotowanie:

Śliwki przeciąć na pół i usunąć pestki. Dodać około 1/2 łyżeczki cynamonu i wymieszać.

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miseczki i zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na 2 części i podsypując mąką rozwałkować na kształt koła (około 3 mm), każde koło pociąć na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć śliwkę i zwinąć zaczynając od szerokiego końca. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation