Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zakręcone bułeczki z pesto


ciasto

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
1 szklanka letniej wody
3/4 płaskiej łyżki soli
1/2 łyżeczki cukru
pesto

duży pęczek bazylii
8 g orzeszków pinii (często zastępuje je ziarnami słonecznika)
20 g startego parmezanu
1-2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
można użyć gotowego pesto

ponadto

1 roztrzepane jajko z odrobiną mleka
starty parmezan do posypania


buleczki_z_pesto_20151019200036

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, olej i rozpuszczone drożdże. Dobrze wyrobić gładkie, jednolite ciasto.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość.

Składniki na pesto zmiksować blenderem.

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i dosyć cienko je rozwałkować (patrz zdj.) Na połowie ciasta rozsmarować pesto, przykryć je drugą połową ciasta i lekko docisnąć. Ciasto pokroić w pasy. Każdy pasek zwinąć wokół własnej osi 2-3 razy, a następnie formować z niego bułeczkę. Koniec paska umieścić pod spodem bułki. W taki sam sposób postępować z pozostałym paskami ciasta.



Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej przygotowane bułeczki, zachowując odstępy (ciasto jeszcze urośnie). Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok. 20 minut.

Każdą bułeczę posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać startym parmezanem.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C ok. 15 minut, do ładnego zezłocenia.

Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte przechowywać w lodówce, a upiec przed samym podaniem. Bardzo dobrze smakują też ponownie odgrzane w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation