Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Suflet czekoladowy - składniki:

- dwie tabliczki gorzkiej czekolady w dobrym gatunku

- 4 żółtka, 4 białka

- kubek mleka

- 2 łyżki masła + kawałek do wysmarowania kokilek

- łyżka mąki kukurydzianej

- pół szklanki cukru

- kilka kropli olejku zapachowego

- 4 owoce, np.: truskawki, maliny (mogą być z mrożonek) lub po łyżeczce konfitur do dekoracji

- łyżeczka cukru pudru/kakao.

Suflet czekoladowy - sposób przygotowania:

Kokilki wysmaruj masłem. Czekoladę zetrzyj na tarce. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką kukurydzianą. W rondelku, na bardzo małym ogniu, podgrzej mleko z dodatkiem masła. Gdy masło się rozpuści, dodaj miksturę do masy jajecznej. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając. Dodaj czekoladę, wymieszaj. Gdy się rozpuści, zdejmij z palnika i wlej olejek.

Tajemnicą doskonałego sufletu są dobrze ubite białka. Gdy już więc uzyskasz sztywną pianę, delikatnie wymieszaj ją z wcześniej przygotowaną masą.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Masę wylej do kokilek i piecz ok. 40 minut, aż sufleciki ładnie wyrosną. Gdy wyjmiesz je z piekarnika, połóż na wierzchu każdego z nich owoc i posyp odrobiną cukru pudru lub kakao - będą jeszcze bardziej czekoladowe:))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation