Kuchnia
Przekąski - śledzie
Ryba po grecku
kilogram filetów - mogą być jakiekolwiek, byleby bez ości
4 średniej wielkości marchewki - około pół kilograma
2 średniej wielkości pietruszki - około 20 dag
seler średniej wielkości - około 20 dag
3 średniej wielkości cebule
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
dwie czubate łyżki albo i trzy przecieru pomidorowego
pół szklanki oliwy
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
Filety ryby [jak były mrożone, to po rozmrożeniu] skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na bok.
Czas na sos - a w zasadzie na warzywa. Cebulę obieram i kroję raczej w drobną kostkę.
Pozostałe warzywa też obieram i ścieram na grubych oczkach [używam do tego malaksera, a jak go nie mam, to męczę się ze zwykłą tarką]. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oliwy, wrzucam liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i smażę je przez około pół minuty. Teraz dodaję posiekaną cebulę i smażę ją, cały czas mieszając, aż stanie się szklista. Cebulę wraz z przyprawami wrzucam do garnka, w którym szklanka wody wraz z połówką kostki bulionowej. Garnek stawiam na ogień i zabieram się za warzywa.
Podsmażam je przez kilka dwie - trzy minuty na patelni na silnie rozgrzanej oliwie - trzeba to robić partiami, z całą pewnością nie zmieszczą się za jednym razem. Warzywa powinny lekko zmienić kolor i stać się bardziej miękkie. Warzywa dorzucam do garnka, w którym cebula, dodaję przecier pomidorowy i gotuję na średnim ogniu, często mieszając, aż będą miękkie, i wody trochę odparuje - sos powinien być gesty i mocno pomidorowy. Warzywa doprawiam solą i pieprzem - jeśli są zbyt kwaśne, dodaję odrobinę cukru.
Teraz czas na finisz - rybę wycieram z soku papierowym ręcznikiem, solę, pieprzę i smażę krótko na oliwie, tak by przestała być surowa, a nie się zrumieniła. W dużym naczyniu żaroodpornym układam warstwę warzyw - około 1-2 cm grubości powinna mieć, Na warzywach kładę kawałki ryby, na rybę warzywa. Warstw zwykle bywa nie więcej niż 5 - na górze oczywiście warzywa. Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na około 40 minut - ten zabiega sprawi, iż warzywa będą rozkosznie miękkie, a ryba silnie przejdzie ich aromatem.
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