Kuchnia

Ciasta

Sernik z mandarynkami


Biszkopt:

* 100 g mąki tortowej
* 70 g cukru
* 3 jajka
* 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa:

* 800 g waniliowego serka homogenizowanego
* 250 ml kremówki
* 5 łyżek cukru pudru
* 2 puszki mandarynek w syropie
* 2 czubate łyżki żelatyny


Dodatkowo:

* galaretka pomarańczowa


Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do chwili połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 26 cm cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie kremówkę ubijamy na sztywno. Serek waniliowy miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy do niego śmietanę i miksujemy na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze kilka sekund.

Do masy serowej dodajemy odcedzone mandarynki i przekładamy ją na biszkopt. Wyrównujemy wierzch, dokładnie rozprowadzając masę przy bokach by galaretka nie "uciekła" pod biszkopt.

Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut, a następnie wylewamy na nie tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation