Kuchnia

słodkości

Ciasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia

Składniki:

KREM CZEKOLADOWY
400ml śmietanki 30%
125g czekolady gorzkiej
125g czekolady mlecznej
1 łyżka cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku)

KREM ORZECHOWY
250g mascarpone
250g masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
150ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

krakersy na 2 warstwy (ilość w zależności od formy)
herbatniki typu petitki na 2 warstwy (ilość w zależności od formy)
kilka kostek czekolady do dekoracji
fistaszki do dekoracji

Wykonanie:

- Uwaga! śmietankę z czekoladą należy przygotować wcześniej, najlepiej pozostawiając ją na noc w lodówce, aby odpowiednio się schłodziła
- do miski umieszczonej nad gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna) przełożyć śmietankę i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę
- całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady
- mieszankę ostudzić, a następnie dobrze schłodzić
formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
- mieszankę czekoladową ubić mikserem na gęsty krem
- zimne mascarpone, śmietankę i masło orzechowe przełożyć do miski, zmiksować na gęsty krem
- na dnie formy ułożyć warstwę krakersów, na nich delikatnie ułożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać
na kremie czekoladowym ułożyć warstwę herbatników, przykryć ją połową kremu orzechowego, wyrównać
- obie warstwy powtórzyć: krakersy, krem czekoladowy, herbatniki, krem orzechowy
- czekoladę do dekoracji zetrzeć na wiórki
- krem orzechowy posypać startą czekoladą
- ciasto schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
- kroić schłodzone, na wierzchu każdego kawałka ułożyć kilka połówek fistaszków
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation