Kuchnia

przepisy

Tiramisu

Składniki na formę o wym: 20x 23 cm:
200 ml kawy espresso

50 ml Amaretto

3 świeże jajka

80 g cukru drobnego lub cukru pudru

500 g mascarpone

100 ml śmietany kremówki 36%

250 g biszkoptów podłużnych Savoiardi

2 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:
Kawę zaparzyć i przelać do szerokiego naczynia aby łatwo można było zanurzyć biszkopty. Do przestudzonej kawy dodać Amaretto i wymieszać. Jajka należy umyć i zanurzyć na kilka sekund we wrzątku. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na jasną, puszystą masę. Białka ubijać aż powstanie piwna pianka po czym dodać drugą połowę cukru i ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie gęsta i sztywna. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.

Mascarpone krótko zmiksować mikserem. Do mascarpone dodać ubite żółtka, ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać wszystko za pomocą szpatułki tylko do połączenia. Na sam koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki.

Na dno naczynia układać połowę biszkoptów bardzo krótko mocząc je w kawie z amaretto. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, ponownie namoczone biszkopty i drugą porcję kremu. 2 łyżki kremu można włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać stożki jeden obok drugiego.

Tiramisu schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać gorzkim kakao, najlepiej przez sitko aby nie było grudek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation