Kuchnia

ciasta

Torcik biszkoptowy z kremem jogurtowym i owocami

Rewelacyjne ciasto. Lekkie i delikatne. Puszyste i niezbyt słodkie. Jak na przekładane ciasto z kremem, robi się je naprawdę szybko. Proponuje zrobić biszkopt dzień wcześniej – to sprawi, ze przez noc ciasto dobrze wystygnie a my nie będziemy miały wrażenia ze spędzamy w kuchni pól dnia oczekując na przełożenie biszkoptu masą. A i sama masa jest w przygotowaniu bardzo prosta.


Składniki na biszkopt:

7 jajek
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 szczypta soli

Masa:

500 ml kremówki
400 g jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
3 fixy do bitej śmietany
1 pełna łyżeczka żelatyny
500 g owoców (jagody, maliny, truskawki, jeżyny)

Poncz:

1 szklanka letniej wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem do chwili powstania puszystej masy. Dodajemy wanilię i przesianą mąkę i dokładnie mieszamy mikserem na najwyższych obrotach. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta, od tej chwili mieszając już dużą łyżką do chwili połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 – 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem lub masłem. Biszkopt pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest już suchy.

Dobrze wystudzony biszkopt (najlepiej na drugi dzień) rozcinamy na trzy części i ponczujemy (ja do ponczowania używam spryskiwacza, biszkopt jest wtedy równomiernie nasączony i cały proces trwa o wiele krócej).

W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę z 3 fixami. Kiedy jest już sztywna dodajemy cukier puder, jogurt grecki i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy łyżka, aby zbytnio nie naruszyć owoców. Masę można włożyć na pół godziny do lodówki aby trochę stężała przed przekładaniem ciasta. Ciasto powinno co najmniej trzy godziny postać w lodówce aby łatwo się kroiło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation