Kuchnia

ciasta

CIASTO ZE ŚLIWKAMI SMAŻONYMI I PIANKĄ
Składniki ciasta półkruchego:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść kruche ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki.
Blachę o wymiarach 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
Na spód blachy wyłożyć jedną częścią ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190*C około 18 minut. Odstawić do wystudzenia.
Ponadto;
800 g śliwek
50 g cukru lub do smaku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki bułki tartej
Wyjąć ze śliwek pestki, włożyć do garnuszka dodać cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, mąkę wymieszać z małą ilością wody. Dodać do śliwek i zagotować, odstawić do wystudzenia.
Pianka budyniowa:
5 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego ( bez cukru )
Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce wsypywać cukier cały czas ubijając.
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy cały czas miksując.
Podpieczony, wystudzony spod posypać bułką tartą, wyłożyć śliwki, na śliwki wyłożyć ubitą pianę na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto.
Piec w temperaturze 185*C przez około 45 - 50 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation