Kuchnia

ciasta

Kruchy placek ze śliwkami i cynamonem
300 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej (lub pszennej lub ryżowej)
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
3 żółtka lub 1 jajko
6 łyżek wiórków kokosowych (opcjonalnie)
OWOCE
1 i 1/2 kg śliwek węgierek
50 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE
OWOCE
Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Włożyć na dużą patelnię, dodać cukier, wanilię i cynamon. Smażyć co chwilę mieszając przez około 15 - 20 minut aż śliwki zmiękną a powstały sok zredukuje się do postaci syropu.
Dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z łyżką wody a następnie z kilkoma łyżkami syropu. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.
CIASTO
Przygotować formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. Do miski wsypać mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną jeśli jej używamy), dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami na drobną kruszonkę (lub użyć miksera z końcówką do ciasta kruchego).
Dodać żółtka lub jajko i złączyć składniki w jednolitą masę (kulę). Podzielić ją na 2 części. Do jednej części dodać wiórki kokosowe i połączyć. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, można je szybko schłodzić wstawiając do zamrażarki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Kawałkiem ciasta bez wiórków wylepić spód formy (pokroić je na plastry, ułożyć w formie jeden obok drugiego, podoklejać palcami).
Wyłożyć śliwki z patelni, na wierzch zetrzeć ciasto z dodatkiem wiórek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation