Kuchnia

ciasta

Ciasto urodzinowe

Przepis na jasny biszkopt
na prostokątną blaszkę 24 cm x 35 cm

7 jajek L
1 szklanka cukru (200 g)
1,5 szklanki mąki pszennej typu 450 (230 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)

Całe jajka i cały cukier wrzuć do misy miksera i ubijaj przez 15 minut. Mikserem ręcznym na najwyższych obrotach. Mikserem planetarnym na średnich/wysokich.
W międzyczasie w oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gdy piana z jajek jest ubita, odstaw mikser na bok i po 2-3 łyżki dodaj mąkę z proszkiem, za każdym razem dokładnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką, delikatnie by nie zniszczyć piany.
Gotowe ciasto przelej do blaszki, wyrównaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika, na drugi poziom od dołu.
Biszkopt piecz przez 35 – 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i całkowicie wystudź.


Przepis na biszkopt ciemny
na prostokątną blaszkę 24 cm x 35 cm

4 jajka L
4 łyżki cukru (40 g)
1 łyżka kakao (10 g)
4 łyżki mąki (60 g)
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno, bez boków).

całe jajka i cukier ubij na sztywno przez 10 minut. Jeśli ubijasz mikserem ręcznym, wówczas zrób to na najwyższych obrotach. Mikserem planetarnym — obroty średnie lub wysokie.
W międzyczasie w oddzielnej misce wymieszaj razem mąkę i kakao.
Gdy piana będzie już ubita, mikser odstaw na bok i po 2 – 3 łyżki przesiej mąkę z kakao, mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką, po każdej dodanej porcji.
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej blaszki, wyrównaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika, na drugi poziom od dołu.
Biszkopt piecz przez 20 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

Przepis na nasączenie do biszkoptu
1,5 szklanki syropu z brzoskwiń, wymieszanego z przegotowaną wodą do smaku (375 ml)
3-4 łyżki soku z cytryny, do smaku
Wszystkie składniki wymieszaj razem i odstaw na czas przygotowania kremu.

Przepis na krem do ciasta urodzinowego
1 litr mleka (4 szklanki)
2/3 szklanki cukru (150 g)
cukier wanilinowy (16 g) lub ekstrakt waniliowy
3 jajka M lub L
2 budynie waniliowe, bez cukru (2 × 40 g)
2 łyżki mąki pszennej (30 g)
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej (25 g)
200 g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej)
300 g miękkiego masła
dodatkowo

brzoskwinie z syropu (ok. 300 g)
200 g zielonych winogron bezpestkowych lub 3 sztuki kiwi
wiśnie w zalewie (słoik 680 g, 350 g owoców po odsączeniu)
mały słoik dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki (280 g)
Pół lita (2 szklanki) mleka zagotuj razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Do drugiej połowy mleka dodaj jajka, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie całość dokładnie wymieszaj, możesz użyć blendera ręcznego.
Gdy mleko się zagotuje, wlej do niego rozmieszane składniki i mieszając, zagotuj całość.
Następnie ugotowany budyń szczelnie przykryj folią i odstaw do wystudzenia.
Gdy budyń wystygnie, miękkie masło utrzyj na puch – 5 do 10 minut, w zależności od miksera.
Następnie po łyżce dodawaj wystudzony budyń i całość ucieraj do chwili, gdy powstanie jednolity krem.
Gdy dodasz już cały budyń, połowę kremu przełóż do miski, a do pozostałej połowy dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i utrzyj do połączenia się składników.

Przepis na polewę czekoladową do ciasta
3 łyżki kakao (50 g)
3 łyżki cukru pudru (30 g)
100 g miękkiego masła
3-4 łyżki mleka
Wszystkie składniki polewy umieść w garnku i powoli podgrzewając, rozpuść.
Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, wyłącz ogień i polewę odstaw do przestudzenia na 10 minut.
Następnie polej nią wierzch ciasta i równo rozsmaruj.
Polewy nie należy gotować. Gdyby polewa się zwarzyła (podgrzana za mocno) zdejmij ją z ognia, dolej 2 łyżki zimnego mleka (bezpośrednio z lodówki) i całość dokładnie wymieszaj.

Składanie ciasta
Blat jasnego biszkoptu ułóż na podstawce i nasącz 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie wierzch posmaruj warstwą dżemu, rozłóż odsączone wiśnie i wyłóż cały krem czekoladowy.
Całość przykryj ciemnym biszkoptem, który nasącz połową ponczu, który ci pozostał.
Na ciemnym biszkopcie ułóż pokrojone na drobne kawałki winogrona (lub kiwi) i brzoskwinie. Jeśli twoje winogrona mają pestki, należy je wyjąć przed włożeniem owoców do ciasta. Następnie całość przykryj jasnym kremem. Na wierzchu umieść drugi blat jasnego biszkoptu, pamiętając o jego nasączeniu pozostałym ponczem.
Wierzch ciasta polej przestudzoną polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation