Kuchnia

obiady

Kotlety mielone z kapustą młodą
Sezon na kapustę młodą już się zaczyna, a więc do dzieła.
Kotlety mielone pod kapuściną pierzynką jest to idealne połączenie. Takie kotleciki możemy podać na Święta Wielkanocne.

Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego
• 1 cebula
• 1 jajko
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Sól
Składniki na pierzynkę:
• 1 mała główka kapusty młodej
• 1 łyżka Vegety
• 1 duża marchew
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka octu
• 1 łyżka mąki pszennej
• 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, majeranek, paprykę ostrą, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Z masy mięsnej robię duże płaskie kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.
2. Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą i gotuję 20 minut z dodatkiem Vegety. Po tym czasie wlewam ocet, wsypuję cukier i zagęszczam sos mąką rozrobioną w malej ilości wody.
3. Kapustę układam na każdym upieczonym kotlecie i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekam w piekarniku 5 minut.
4. Kotlety gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation