Kuchnia

obiad

11. Naleśniki z budyniem i twarogiem
Pyszne smaczne naleśniki w sam raz na piątkowy obiad. Delikatne, puszyste z dodatkiem budyniu, takie naleśniki można smażyć nawet codziennie.
8 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto naleśnikowe:
• 2 szk. mąki pszennej
• ½ szk. wody gazowanej
• 1 szk. mleka
• Sól
• ½ łyżeczki cukru
• Jajko
Składniki na farsz:
• 25 dag, twarogu półtłustego zmielonego
• 1 opakowanie budyniu śmietankowego
• 3 łyżki cukru
• 2 szk. mleka
Sposób przygotowania:
1. Jedną szklankę mleka gotujemy, w drugiej rozrabiamy budyń z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając żeby nie powstały nam grudki. Budyń studzimy, następnie miksujemy mikserem z twarogiem.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wbijamy jajko, wlewamy wodę i stopniowo mleko. Mieszamy łyżką lub miksujemy mikserem. Smażymy naleśniki.
3. Każdy naleśnik smarujemy masą budyniowo twarogową i składamy naleśniki w trójkąty.
4. Jeżeli jest konieczność możemy rozgrzać w piekarniku lub mikrofali.
5. Podajemy z ulubionym sosem np. truskawkowym lub czekoladowym.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation