Kuchnia

obiad

Fileciki w boczku ze szparagami
Tak dobrego dania jeszcze nie jedliście, Goście prosili o dokładkę. Delikatne mięso z dodatkiem szparag oraz wędzonego boczku, który sprawia, że potrawa jest smaczna i aromatyczna.
12 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 2 filety kurczaka
• 2 pęczka szparag
• 100 g boczku wędzonego paski
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• ½ szk. śmietany 30%
• 1 pęczek koperku
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• Sól
• Szczypta Chili
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka curry
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą z kurczaka, następnie każdy kawałek mięsa owijam boczkiem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju na większej patelni.
3. Szparagi kroję na mniejsze kawałki usuwając twarde części. Szparagi dodaję do cebuli, podlewam jedną szklanką wody, gotuję około 10 minut. Następnie wsypuję kurkumę, curry, chili, sól, wlewam sos sojowy, dodaję posiekany drobno koperek oraz śmietanę, chwilkę gotuję.
4. Sos łączę wcześniej upieczonym mięsem.
5. Danie gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation