Kuchnia

Wigilia

Śledzie pomidorowo-korzenne

Składniki: 1/2 kg filetow śledziowych (matjasów) 2 lyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 lyżki octu winnego (bialego) 4 lyżki koncentratu pomidorowego 3 średnie cebule garść drobnych rodzynek 1-2 liście laurowe 3-4 ziarnka ziela angielskiego kurkuma, sól, imbir w proszku odrobina jasnej gorczycy
Śledzie namaczamy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Wodę odlewamy, śledzie płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy cukier. Dodajemy ziele i liście. Dusimy całość ok. 1 minutę. Solimy (odrobinę), dodajemy koncentrat, ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i odrobinę gorczycy. Dusimy ok. 3-4 minut, do chwili gdy cebula będzie miękka, co chwilkę mieszając. W słoiku układamy na zmianę śledzie i sos z cebuli (powinien ostygnąć). Ostatnia warstwa to sos. Słoik zamykamy, wkładamy do lodówki na ok. 3 dni. Po tym czasie powinny być już gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation