Kuchnia

Wigilia

ŚLEDZIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI
6-7 filetów śledziowych,
3 cebule,
100g suszonych grzybów,
1 liść laurowy,
2 łyżeczki suszonego lubczyku,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
½ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
pieprz


Śledzie moczyć w zimnej wodzie – całą noc lub kilka godzin, w zależności od tego, jak bardzo są słone.
Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnego dnia zagotować (w tej samej wodzie) razem z lubczykiem i liściem laurowym.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać połowę oleju i zeszklić na nim cebulę. Gdy będzie miękka, dodać odsączone grzyby (wywar można wykorzystać do sosu lub zupy). Dodać koncentrat pomidorowy i resztę oleju oraz pieprz. Wymieszać i ostudzić.
Następnie dodać śledzie pokrojone na 4-5 cm kawałki i delikatnie wymieszać. Wszystko przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation