Kuchnia

Pyszneee

65 dag niezbyt dużych truskawek
4–6 kulek lodów waniliowych
135 ml śmietany 30-proc.
4 łyżki likieru pomarańczowego lub świeżego soku z pomarańczy
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki miąższu z przekrojonej wzdłuż laski
wanilii
kilka listków melisy
Etapy przygotowania

1
Truskawki umyć, osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oberwać szypułki, kilka małych owoców odłożyć do dekoracji.
2
Większe owoce pokroić na połówki lub ćwiartki, drobne zostawić w całości, przełożyć do miski, przesypując je półtorej łyżki cukru i skrapiając łyżką likieru lub soku pomarańczowego. Przykryć i wstawić do lodówki.
3
Kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru pudru i likieru. Następnie lody, ubitą kremówkę i wanilię starannie wymieszać.
4
Do zimnych pucharków nakładać warstwami truskawki i krem lodowo-śmietanowy (na wierzchu ma być krem). Każdą porcję udekorować truskawką i listkiem melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation