Kuchnia
Ciasta
SERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM POMARAŃCZOWYM I BROWNIE
SKŁADNIKI:
BROWNIE:
* czekolada mleczna – 60 g
* masło min. 82% – 50 g
* cukier drobny – 100 g
* Czarne Kakao Intense Dr.Oetker – 1 łyżka
* Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker – 1 łyżeczka
* jajko M – 2 szt
* mąka ( ja użyłam bezglutenowej kasztanowej ) – 60 g
SERNIK:
* twaróg sernikowy dobrej jakości – 400 g
* czekolada mleczna – 100 g
* cukier – 70 g
* jajko M – 2 szt
* Czarne Kakao Intense Dr.Oetker – 1 łyżka
* maka ziemniaczana – 1 łyżka
* Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker – 1 łyżka
MUS POMARAŃCZOWY:
* pomarańcze – 3 szt
* śmietana 36% – 200 ml
* mascarpone – 100 g
* cukier puder – 3 łyżki
* żelatyna – 4 łyżeczki
* Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BROWNIE:
Czekoladę, kakao i masło umieszczamy w garnku na kąpieli wodnej – gotujemy do rozpuszczenia.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, odrobinę pasty waniliowej, jajka i energicznie mieszamy.
Wsypujemy mąkę, mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut.
SERNIK:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli.
Ser ucieramy z cukrem, mąką, ekstraktem pomarańczowym, kakao i odrobiną pasty waniliowej.
Wbijamy jajka.
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy.
Wylewamy na upieczone brownie, pieczemy ok.50 minut w 160C z kąpielą wodną pod blachą. Studzimy.
MUS POMARAŃCZOWY:
Miąższ z pomarańczy miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, podgrzewamy ( ale nie gotujemy ), mieszamy dokładnie ze zmiksowanymi pomarańczami oraz odrobiną ekstraktu pomarańczowego.
Chłodzimy chwilę.
Śmietanę ubijamy z mascarpone, odrobiną pasty waniliowej i cukrem pudrem na lekko puszystą masę.
Dodajemy pomarańcze – bardzo dokładnie miksujemy.
Wylewamy na schłodzony sernik, odstawiamy na noc do lodówki.
Dekorujemy czekoladą i świeżymi owocami.
MA==