Kuchnia

przepisy c.d.

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-MALINOWĄ:

500 g malin, mrożonych lub świeżych
500 g jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
200 ml śmietanki kremówki 30%
8 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-SEROWĄ:

200 g serka kremowego np. philadelphia
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

mała paczka okrągłych biszkoptów

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Maliny miksujemy blenderem na mus, następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek (ja usunęłam z 3/4 masy). Dodajemy jogurt grecki oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy niewielkim strumieniem do masy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą malinową. Na dno tortownicy o wym. 24 cm wykładamy biszkopty, następnie wylewamy delikatnie masę jogurtowo-malinową. Zostawiamy na 1-2 godz do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, studzimy. Serek kremowy miksujemy razem z jogurtem oraz przesianym cukrem pudrem. Dodajemy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przekładamy na warstwę jogurtowo-malinową i zostawiamy sernik najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation