Kuchnia

wypieki

Łącki Przekładaniec – Ciasto Bomba!
Składniki na biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu:
Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj cukier, aż powstanie gładka beza. Dodaj żółtka i miksuj na niskich obrotach.
Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy (25 x 36 cm) i piecz w 180°C przez 40 minut. Po upieczeniu ostudź.
Składniki na ciasto orzechowe:
250 g posiekanych orzechów włoskich
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta orzechowego:
Ubij białka na sztywno, dodając stopniowo cukier, aż powstanie gęsta beza.
Dodaj orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, miód i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy (25 x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 175°C przez 35 minut. Ostudź.
Składniki na masę:
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300-350 g masła roślinnego
Przygotowanie masy:
Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotuj budyń, następnie ostudź i zmiksuj z masłem, aż masa będzie gładka.
Składniki na warstwę śliwkową:
500 g suszonych śliwek bez pestek
¾ szklanki wódki
Przygotowanie warstwy śliwkowej:
Śliwki zalej alkoholem, szczelnie przykryj i odstaw na noc.
Odcedź śliwki, a pozostały alkohol wykorzystaj do nasączenia biszkoptu.
Dodatkowo:
Polewa czekoladowa
Składanie ciasta:
Nasącz ciemny biszkopt alkoholem ze śliwek.
Nałóż 1/3 masy.
Ułóż ciasto orzechowe i posmaruj kolejną 1/3 masy.
Nałóż warstwę śliwek, a na wierzch resztę masy.
Polać ciasto polewą czekoladową.
Ciasto najlepiej schłodzić przez minimum 5 godzin przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation