Kuchnia

Jedzonko

Żeberka BBQ


1 i 1/2 kg żeberek
8 łyżek gotowego sosu do grilla z miodem (można zastąpić własnym sosem - szczegóły pod przepisem)
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Umyte i osuszone żeberka pokrój na kawałki, tak by w jednym kawałku znajdowała się jedna kostka. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni silnie rozgrzej olej, obsmaż na nim żeberka z wszystkich stron, aż zmienią swój kolor.
Żeberka przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej sos i dokładnie wymieszaj, by się nim pokryły z wszystkich stron. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Zapiekaj przez 3 godziny.
Po 3 godzinach, naczynie odkryj, wymieszaj żeberka z sosem, zwiększ temperaturę do 200 stopni i zapiekaj je (bez przykrycia) przez 10-12 minut, aż będą miały chrupką skórkę.
Tak przygotowane żeberka smakują wyśmienicie z surówką ze świeżej kapusty i frytkami :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation