Kuchnia

Mięso Królik

miłosz wyrwicz – udko z królika faszerowane grzybami, ze smażoną wątróbką i duszoną sałatą rzymską

miłosz wyrwicz – udko z królika faszerowane grzybami, ze smażoną wątróbką i duszoną sałatą rzymską

wg naszych jurorów, królik przygotowany przez miłosza był po prostu suchy, a wiadomo, że suchy królik, to niedobry królik. może 1 godzina na przygotowanie tego dania, to za mało, a może miłosz miał po prostu gorszy dzień? to już nie jest istotne. nie udało się!

potrawy nie polecamy, ale dla osób lubiących ryzyko, zamieszczamy przepis miłosza…

skŁadniki:

skoki tylne z królika

garść prawdziwków

szalotka

tymianek

rozmaryn

2 łyżki masła

1 kieliszek białego wina

pieprz i sól

dratwa

sposÓb przygotowania:

skoki tylne z królika oczyszczamy oraz usuwamy kość z udźca. faszerujemy ją mieszanką podsmażanych prawdziwków, szalotki, tymianku i odrobiny rozmarynu. obwiązujemy dratwą, żeby się nie rozpadło.

przesmażamy na maśle . gdy się zarumieni, zalewamy wadą, białym winem i dusimy. do całości dorzucamy zioła oraz doprawiamy solą i pieprzem. idealną miękkość mięsa otrzymamy po ok. 1,5 godz. należy jednak pamiętać, że co jakiś czas sprawdzać, czy nie należy uzupełnić płynów (wody w garnku).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation