Kuchnia

kuchnia

Lody bananowo-pomarańczowe z rodzynkami (bez cukru)
Lody przepyszne i idealne na gorące dni dla ochłody, dzięki zawartości jogurtu są bardzo delikatne, a po przez dodanie słodziutkiego banana i nektaru z tego samego owocu zbędny jest cukier. Lody po zamrożeniu poprzez dużą zawartość wody są twarde i bardziej przypominają sorbet. Dlatego przed podaniem radzę na 5 min wyjąć je z zamrażarki ;)



Składniki (na 2 niepełne średnie pudełka lodów):

400g jogurtu naturalnego 2%
1 duży banan
1 pomarańcza
pół cytryny
pół szklanki nektaru bananowego
pół szklanki rodzynek
Śnieżka + 200ml mleka


Pomarańcz i banana obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy jogurt i nektar, miksujemy blenderem.

Po zmiksowaniu wyciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

W innym naczyniu ubijamy śnieżkę z mlekiem na sztywno, po ubiciu dodajemy wcześniej zmiksowane owoce i mieszamy łyżką aż do powstania jednolitej masy. Przelewamy lody do plastikowych pudełek i posypujemy równomiernie rodzynkami.

Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation