Kuchnia

na słono

Składniki (na 2-3 porcje)

Kurczak

400 g fileta z kurczaka
2 jajka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
olej do smażenia

Ryż curry
200 g ryżu (parabolicznego)
2 łyżki curry

Sos majonezowy
1 łyżeczka curry
100 ml majonezu
2 łyżki keczupu

Wykonanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Następnie dodajemy przyprawę i podlewamy szklanką wody. Gotujemy do wyparowania wody.

Fileta oczyszczamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej, a następnie panierujemy w jajku. Na rozgrzany olej wykładamy kawałki kurczaka, staramy się, aby kawałki nie były sklejone ze sobą. Smażymy po 2-3 minuty każdą ze stron.

Majonez i keczup mieszamy ze sobą, dodajemy curry. Można dodać również rozgnieciony czosnek.

Danie podajemy na gorącym półmisku zaraz po usmażeniu. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation