DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

Owsiany omlet z truskawkami 200kcal

2 białka
30g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g truskawek
syrop klonowy (lub syrop z agawy)
aromat waniliowy
przyprawy wedle smaku, u mnie: cynamon, imbir, czekolada w młynku
1. Płatki zalewamy wrzątkiem w kubeczku, nie dajemy dużo wody, tak tylko do linii płatków i odstawiamy na około 5-7 minut
2. Białka ubijamy lekko
4. Płatki dodajemy do białek, dosypujemy proszek do pieczenia, mieszamy
5. Wylewamy wszystko na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, średni ogień
6. Kiedy białko już się trochę zetnie, posypujemy cynamonem i dodajemy dosłownie szczyptę imbiru
7. Gotowy omlet już na talerzu posypujemy odrobiną czekolady w młynku, polewamy niewielką ilością syropu klonowego i układamy truskawki


Sam omlet ma tylko 146 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation