Kuchnia

kulinaria

Malinowe tiramisu
Składniki:
3 filiżanki mocnej czarnej kawy
3 łyżki Amaretto
2 jaja, oddzielnie białka i żółtka
3 łyżki miałkiego cukru
250 g mascarpone
250 ml śmietany do ubijania
16-18 podłużnych biszkoptów
2 łyżki ciemnego kakao w proszku
150 g malin

Kawę ostudzić, wlać alkohol i lekko dosłodzić. Żółtka ubić z cukrem na biały puszysty krem. Dodać mascarpone i wymieszać na jednolitą masę. Ubić śmietanę i wmieszać ją metalową łyżką. Białka ubić na półsztywno. Cześć malin odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmiksowane maliny delikatnie mieszając. Połączyć obie masy z podzielonym białkiem.
Połowę biszkoptów zanurzać w kawie z likierem i układać na dnie głębokiego naczynia. Posmarować kremem malinowym. Ponownie postąpić z pozostałą partią biszkoptów, smarując na nich drugą cześć kremu. Wygładzić powierzchnię i posypać obficie kakao. Schłodzić w lodówce minimum dwie godziny, aż tiramisu stwardnieje i przejdzie aromatami. Przed podaniem ozdobić malinami.

Smacznego :)

Uwagi:

Jest lżejszy od klasycznego tiramisu i wymaga troszeczkę dłuzszego czasu chłodzenia.

Troszeczkę problemów stwarza mi mój poczciwy komputer i gdybym nie mogła odpisywać na zamieszczane komentarze to proszę o wyrozumiałość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation