Kuchnia

Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego, ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie

SERNIK JAGODOWY.

Przepis z książki "Moje Wypieki", dostępny też na blogu Dorotus, lekko zmieniłam proporcje, bo miałam większą tortownicę (moje modyfikacje w nawiasie).

"Składniki na spód:

150 g ciastek digestive, pokruszonych [herbatników]
75 g masła, roztopionego

Tortownicę o średnicy 22 cm [24 cm] wyłożyć folią aluminiową (dokładnie, jak przy serniku nowojorskim) [wyłożyłam całą ;)]. Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut.

Składniki na masę serową:

750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego [800 g]
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii [olejek waniliowy, łyżeczka]
250 g drobnego cukru
4 jajka [duże]
2 łyżki mąki [2 czubate]
1 łyżka soku z cytryny
250 g jagód

Polewa:

250 ml creme fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany) [300 ml śmietany 18%, trafiłam na bardzo gęstą]
2 łyżki cukru pudru [3]
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [kilka kropel olejku waniliowego]


Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę). [najpierw osobno rozdrobiłam jagody blenderem, później dodałam do masy i użyłam miksera]
Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation