Kuchnia

Naleśniki

Naleśniki Suzette
Składniki:

2 naleśniki według ulubionego przepisu
1 łyżka brandy
30 g cukru
skórka z pomarańczy
60 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
30 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego (u mnie cointreau)

Na patelnię o grubym dnie wrzucić cukier, dodać kilka łyżek wody i wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Gdy cukier już się rozpuści, zwiększyć ogień. Nadal podgrzewać już bez przykrycia aż cukier zbrązowieje (przez 2 -3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień, dodać sok i skórkę otartą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy, wymieszać. Dodać masło i nadal mieszać, aż się roztopi. Wlać likier pomarańczowy i zamieszać. Na patelnię włożyć naleśnik, polać go sosem, przy pomocy łyżki i widelca złożyć na cztery części. Przełożyć na ogrzany półmisek. W ten sposób postępować z kolejnymi naleśnikami. Na półmisku obifice skropić naleśniki podgrzaną brandy i podpalić. Podawać natychmiast, gdy jeszcze płoną. Można pominąć podpalanie.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation