Kuchnia

Faszerowane

mój sposób na faszerowaną paprykę!
4-5 czerwonych papryk
1 torebka ryżu pełnoziarnistego
2 ząbki czosnku
ok. 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
250 g sera mozzarella
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonego chilli
1 pęczek pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1. piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni c. paprykę dokładnie myjemy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (lub do momentu, aż skórka papryki sczernieje).
2. gorącą paprykę ostrożnie wyjmyjemy i wkładamy do foliowej torebki. starannie zawiązujemy i odkładamy na kolejne 15 minut. paprykę rozpakowujemy i za pomocą noża zdejmujemy z niej skórkę. połówki papryki umieszczamy ponownie w żaroodpornym naczyniu.
2. torebkę ryżu uncle ben`s umieszczamy we wrzącej i osolnej wodzie. gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy czosnek, dodajemy majeranek, chili oraz mięso (posklejane kawąłki mięsa rozdzielamy drewnianą łopatką). mięso doprawiamy solą i pieprzem. w dużym naczyniu mieszamy ugotowany ryż, podsmażone mięso, posiekaną pietruszkę oraz czerwoną fasolę. połówki papryk napełniamy farszem. skrapiamy oliwą z oliwek, a na wierzch dorzucamy poszarpaną mozzarellę. ponownie wkładamy do piekarnika na maks. 7-8 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation