Kuchnia

Faszerowane

Cukinia Faszerowana
Składniki – przepis tradycyjnie dla dużej rodziny:

1 olbrzymia cukinia lub dwie mniejsze
500 ml brązowego ryżu
1,2 kg pieczarek
3 cebule
olej
sól
natka pietruszki
koperek
przyprawa MDH Chutney Podina Masala – polecam przyprawę jest rewelacyjna


Przygotowanie:

Ryż ugotować – ja zwykle gotuję w niesolonej wodzie, mniej soli się zużywa, jeśli soli się po ugotowaniu, a słoność jest taka sama. Ryż po ugotowaniu powinien jeszcze postać pod przykryciem ok. 30 min.

Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć, aby nie było pestek. Jeśli cukinie są dość duże i twarde, zapiec w piekarniku przez ok. 10-15 min.

Pieczarki umyć, pokroić w niezbyt duże kawałki, cebulę obrać, też pokroić dość drobno. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić pieczarki i cebulę, zmniejszyć gaz i patelnię przykryć pokrywką. Ja pieczarek nie smażę, za to duszę pod przykryciem, ale jeśli ktoś woli smażone, to takie też są dobre. Ryż wymieszać z pieczarkami i cebulą, posiekaną natką pietruszki, posiekanym koprem przyprawą Chutney Podina Masala i solą. Wydrążone cukinie napełnić farszem. Zapiekać w piekarniku ok. 15-20 min, w zależności od twardości cukinii.

Gotowe można polać sosem pomidorowym, dobre też z czosnkowym lub musztardowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation