Halloween. Upiornie pyszne łakocie

@twinkletwinklelittleparty

Jeśli planujemy zorganizowanie imprezy halloweenowej, koniecznie zadbajmy nie tylko o intrygujące tajemnicze dekoracje, ale też o jadłospis. Postarajmy się, aby był obłędnie pyszny, oryginalny i nieprzeciętnie efektowny. Oto upiornie smakowite halloweenowe słodkie przekąski, które będą wspaniałą ozdobą imprezowego stołu. Dzięki nim na pewno zrobimy na swoich gościach wielkie wrażenie.

Halloweenowa odsłona brownie 

Znalezienie osoby, które nie miałaby słabości do brownie, graniczy niemalże z cudem. Ot, prawie każdy łasuch przepada za tym rozpływającym się w ustach czekoladowym klasykiem. Warto wiedzieć, że zajada się go już od końca XIX wieku. To wywodzące się ze Stanów Zjednoczonych ciasto zaskakuje nie tylko nieprzeciętnie intensywnym aromatem, ale i konsystencją. Jest przyjemnie chrupiące na zewnątrz, a apetycznie miękkie i wilgotne w środku. Jeżeli głowimy się, który wypiek przygotować na halloweenową imprezę, śmiało możemy zatem postawić właśnie na brownie. Każdy z pewnością zamarzy o dokładce.

Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g roztopionego masła, 180 g drobnego cukru, 160 g przesianej mąki pszennej, 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 jajka w rozmiarze L, szczypta soli morskiej i 2 łyżki cukru waniliowego.

Miksujemy jajka wraz z cukrem i solą. Powoli łączymy je z pozostałymi składnikami. Pieczemy brownie w temperaturze 160 stopni przez około trzydzieści pięć minut. Gdy już ostygnie, polewamy je roztopioną gorzką czekoladą. Potem dekorujemy je dużymi kleksami białej roztopionej czekolady, którą formujemy patyczkiem, nadając jej kształt duszków. 

@halfbakedharvest

Smakowite donuty, które… mają na wszystkich oko

Który deser poza brownie udekorowanym motywem duszków idealnie sprawdzi się w Halloween? Strzałem w dziesiątkę będą również donuty. Bez wątpienia znajdą wielu amatorów. Aby je upiec, powinnyśmy mieć pod ręką 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 szklankę ciepłego pełnotłustego mleka, 1 łyżeczkę soli morskiej, 14 g drożdży instant, 500 g przesianej mąki pszennej, 1 duże jajko i 4 żółtka (także rozmiar L), 50 g roztopionego ostudzonego masła, dużą łyżkę spirytusu, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę świeżo zmielonego kardamonu oraz 25 g gorzkiego kakao.

Ucieramy jajko i żółtka z cukrem na bardzo puszystą pianę. Łączymy ją delikatnie z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez piętnaście minut. Potem odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po upłynięciu wskazanego czasu znów je wygniatamy i rozwałkowujemy na średniej grubości placek. Wycinamy w nim szklanką kółka o średnicy sześciu bądź siedmiu centymetrów. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Smażymy donuty przez dwie minuty z każdej strony w oleju rozgrzanym do około 180 stopni. Po ostudzeniu ozdabiamy je sporą ilością lukru, pokruszonymi czarnymi herbatnikami i czarno-białą posypką cukrową, która w rezultacie powinna przypominać oczy.

Smacznego!

@thesimplesweetlife
Tagi: , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis