Jakie kieliszki do jakiego wina?

artykuł sponsorowany

Szykujesz wystawne przyjęcie lub romantyczną kolację i zastanawiasz się, który rodzaj kieliszka będzie pasował do kupionego wina: białego, różowego, czerwonego lub musującego? Koniecznie przeczytaj nasz krótki poradnik! Poznasz w nim rodzaje kieliszków do wina i dowiesz się, jakie są odpowiednie do jakiego alkoholu.

Jakie kieliszki do wina? Podstawowe informacje

Przed przejściem do dopasowania kieliszków do odpowiadających im typów trunków warto wskazać najbardziej podstawowe zasady wyboru. O tym, jakie kieliszki do wina wybrać, w pierwszej kolejności decyduje:

  • Kolor szkła – zawsze powinno być przezroczyste, tak by kolor i głębia barwy wina były doskonale widoczna.
  • Rodzaj szkła – kryształowe czy „zwykłe” szklane? Kryształ charakteryzuje się doskonałą przejrzystością, co ułatwia ocenę barwy wina. „Zwykłe” szkło jest natomiast bardziej wytrzymałe, dzięki czemu trudniej o jego uszkodzenie. Oba typy są jednak odpowiednie do serwowania każdego typu wina.
  • Grubość szkła – im cieńsze, tym łatwiejsze staje się ewentualne delikatne ogrzanie wina dłońmi (w celu wydobycia z niego aromatu). A to niewątpliwa zaleta przy niektórych gatunkach.
  • Długość nóżki – im dłuższa, tym dalej dłoń może znajdować się od kielicha. Zabezpiecza to przed przypadkowym ogrzaniem trunku.

Jakie kieliszki do białego wina?

Jednak o tym, jakie kieliszki do wina należy wybrać, decyduje przede wszystkim kształt kielicha. W przypadku białych trunków odpowiednie jest szkło przypominające kwiat tulipana: z bardzo wąską nóżką i smukłym, wydłużonym kielichem. Delikatnie różnią się jednak między sobą w zależności od wieku i składu trunku:

  • Młode, delikatne białe wino o owocowych bądź kwiatowych nutach – kieliszek w kształcie tulipana.
  • Białe wino o złożonym aromacie – kieliszek w kształcie tulipana jednak z nieco poszerzanym u dołu kielichem.
    We właściwym podaniu trunku istotne jest jednak nie tylko to, jakie kieliszki do białego wina wybrać, ale także – ile go nalać. Idealna ilość to pół kieliszka – umożliwia to odpowiednie uwalnianie się aromatu. W przypadku niższego poziomu wina istnieje możliwość zagubienia jego aromatu w naczyniu.
Źródło: Stokkete / Shutterstock

Jakie kieliszki do czerwonego wina?

W przypadku czerwonego wina wybór jest równie prosty. Według ogólnej zasady wyróżniają się znacznie szerszą czaszą niż kieliszki do wina białego – jego to związane z bardziej złożonym smakiem i aromatem wersji czerwonych. Im szerszy kielich, tym większa staje się powierzchnia kontaktu trunku z powietrzem, co umożliwia mu uwolnienie smaku i aromatu. A więc – jakie kieliszki będą odpowiednie do czerwonego wina?

  • Ciężkie wino czerwone (typu Bordeaux) – kieliszek ze stosunkowo długim, delikatnie zwężającym się ku górze kielichem i dość krótką nóżką.
  • Lekkie wino czerwone (typu burgund) – kieliszek o nieco dłuższej nóżce i z niewysoką, dużą, pękatą czaszą.
    Czerwone trunki najlepiej wlewać do 1/3 wysokości kielicha; taka ilość umożliwi swobodne mieszanie wina i odpowiedni rozkład aromatu.

Jakie kieliszki do różowego wina?

Wino różowe powinno być utrzymane w stosunkowo niskiej temperaturze – ma przede wszystkim orzeźwiać. W związku z tym nóżka powinna być dość wysoka, a czasza smukła.

  • Lekkie wino różowe – kieliszek o niewielkiej, dość smukłej czaszy, której ścianki delikatnie zwężają się na samej górze, po czym rozszerzają (na kształt subtelnej talii).
  • Aromatyczne wino różowe – odpowiedni będzie kielich w kształcie tulipana, z wysoką nóżką.

Jakie kieliszki do szampana?

Wino musujące również podaje się w niskiej temperaturze (wyższa zaburza jego smak). Co więcej, istotne jest jak najdłuższe zachowanie bąbelków – nie powinny ulatniać się zbyt szybko, przy czym ważne, by ich „praca” była zauważalna. Jakie więc powinny być kieliszki do szampana? Przede wszystkim wysokie i wąskie:

  • Kieliszek typu flet – charakteryzuje się bardzo smukłą, długą czaszą o stosunkowo prostych (ewentualnie delikatnie zwężanych ku górze) ściankach i wydłużoną nóżką chroniącą przed ogrzaniem czaszy dłońmi.
  • Kieliszek trójkątny – także przypominający kształtem tulipana, jednak znacznie węższego u dołu niż modele do wina czerwonego i białego. Umożliwia przemieszanie trunku w celu większego wydobycia smaku i aromatu.

Jakie kieliszki do win deserowych (słodkich)?

Wina deserowe charakteryzują się podwyższoną zawartością alkoholu, w związku z czym w ich przypadku istotne jest ochronienie trunku przed jego utratą (parowaniem). Dedykowany kieliszek powinien być więc niski, o niewielkiej czaszy trójkątnej u dołu, szerokiej w środkowej części i ponownie zwężanej na górze (kształt nieregularnego rombu).
Wybór odpowiednich kieliszków nie tylko sprawi, że twoje przyjęcie czy spotkanie nabierze odpowiedniego kunsztu, ale przede wszystkim pozwoli gościom cieszyć się pełnią smaku i aromatu wybranego trunku. Sprawdź sam, jak wiele może zmienić odpowiednie szkło!

Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis