Wiśniowa uczta. Smakowite desery

@foodstories

Sezon wiśniowy nareszcie trwa w najlepsze. Pełne niezrównanej smakowej głębi wiśnie są jedynymi z tych skarbów lata, na jakich pojawienie się czekamy z niecierpliwością przez cały rok. Jak mało które owoce potrafią bowiem nadać deserom ponadprzeciętnego smaku, co jest niewątpliwą zasługą skrytej w nich słodyczy i charakterystycznej kwaskowatości. Oto desery, jakie zawrócą w głowach nawet największym smakoszom i zachwycą podniebienia wszystkich amatorek wiśniowych uczt.

Wiśniowy eton mess

Eton mess to nazwa, jaka koniecznie powinna zapaść w pamięć wszystkich fankom deserów. Wywodzącym się z Wielkiej Brytanii deserem, zaczęto raczyć się w tej części świata pod koniec XIX wieku. Anglojęzyczny termin eton mess, oznacza tyle, co nieporządek z Eton. Nawiązuje zaś do pewnej rozsławionej w całym kraju elitarnej szkoły dla chłopców. Założona w pierwszej połowie XV wieku placówka, co roku organizowała mecze krykieta. Eton mess swego czasu połączył się z krykietową tradycją – serwowano go na pomeczowej celebracji. Deser powstaje z połączenia owoców, bitej śmietany oraz bezy, które układa się warstwowo w przezroczystych naczyniach. Gdy wiśnie grają w nim pierwsze skrzypce, smakuje obłędnie!

@willfrolicforfood

Ciasto wiśniowo czekoladowe

Połączenie wiśni i czekolady zdecydowanie nie ma sobie równych. Jest w nim niezwykłe cukiernicze wyrafinowanie i perfekcyjne wyważenie słodyczy oraz przełamującej ją ożywczej, nieco kwaśnej owocowej nuty. Sprawia to, że desery, jak ciasta, w jakich dominują te dwa smakowite akcenty, stają się wręcz uzależniająco pyszne.

Do przygotowania tego przyjemnie wilgotnego ciasta biszkoptowego z apetyczną wiśniową frużeliną i pysznym kremem mascarpone, będziemy potrzebowały takich oto składników.

CIASTO: 7 jajek w rozmiarze L, szklanka cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 1/4 mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki kakao, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM: 250 gram serka mascarpone, tabliczka białej czekolady

FRUŻELINA: 450 gram wiśni bez pestek, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kilka łyżek cukru

Ciasto zaczynamy przygotowywać od ubicia na bardzo sztywną pianę białek, do których stopniowo dosypujemy cukier. Następnie zaczynamy dodawać do masy żółtka, cały czas nie przestając miksować. Kolejnym krokiem jest połączenie sztywnej masy cukrowo jajecznej wraz z obiema mąkami, proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Ciasto wykładamy w formie o średnicy dwudziestu sześciu centymetrów. Pieczemy je przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu).

Frużelinę robimy, dusząc wiśnie wraz z sokiem z cytryny, łyżką mąki ziemniaczanej i kilkoma łyżkami cukru. Zanim wyłożymy ją na ciasto, koniecznie musi ostygnąć. Krem mascarpone, którego grubą warstwę naniesiemy na ciasto (po jego ostygnięciu), powstaje po zmieszaniu serka wraz z czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ciasto czekoladowe dekorujemy wiśniami, a także innymi letnimi owocami, na przykład malinami, czy truskawkami.

@foodstories
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis